U bent hier: Home  »  Verslag: Nieuwjaarstoespraak 3

Nieuwjaarsreceptie 3 januari 2016

Geweldig zoals de mensen achter de bar een ieder voorzag van zijn of haar consumptie, ook een compliment aan de activiteiten commissie, champagne en een heerlijk garnituur vielen de receptie gangers ten deel. Nadat velen handen waren geschut en de overbekende Nieuwjaars wensen waren uitgesproken was het woord aan onze voorzitter.

nieuwjaarreceptie 1 nieuwjaarreceptie 1

Nieuwjaarstoespraak door voorzitter Gert Jan de Hart, 3 januari 2016

Beste Gildebroeders en Gildezusters, ereleden en alle genodigden.

Allereerst wil ik u vragen of u allemaal, voor zover mogelijk, wilt gaan staan voor 1 minuut stilte ter nagedachtenis aan alle overleden leden, ondersteunende leden en overleden leden van bevriende verenigingen van het afgelopen jaar…... Dank u wel.

Terugkijkend op 2015 mogen we vaststellen dat het een goed jaar is geweest voor ons Gilde. Het was een jaar om trots op te zijn. Belangrijk was de wisseling van de wacht bij de drumfanfare. Wim Bolder vertrok als tambour-maître en Fred van Hummel nam het stokje letterlijk van hem over. Dat heeft Fred prima gedaan, want hij heeft al een keer de prijs voor de beste tambour-maître binnengehaald, kortom Fred bedankt!

Ook in 2015 is het project Let's Play iT van start gegaan, de gratis muzieklessen voor kinderen van de basisschool. Dit verloopt uitstekend en binnenkort start inmiddels de 3e groep. Er zijn ook al een aantal kinderen die verder zijn gegaan, een instrument hebben gekozen en daarmee lessen volgen. Dit blijkt ook effect te hebben, omdat er ook al wat oudere kinderen dan basisschoolleerlingen muziekles nemen: top!.

Het is belangrijk om jeugd erbij te krijgen in ons muziekkorps. Bedankt hiervoor Bert Fleuren, Wim Bolder, Frans Meijer en Henry Meijer. Het risico van namen noemen is dat je er één of meerdere vergeet, dus bij voorbaat excuses daarvoor of roep even een naam als ik iemand vergeet…

Een groot hoogtepunt in 2015 was het Schuttersfeest, waar het ouderwets gezellig was met elkaar. Tijdens het Schuttersfeest was het onderdeel koningschieten natuurlijk geweldig: 5 kandidaten die er allemaal voor gingen met uiteindelijk Hennie van Huet met zijn vrouw Bea als superkoningspaar.

Ook is in 2015 de nieuwe website gelanceerd, www.gilderemigiusduiven.nl en daarop komen alle foto’s van activiteiten en verslagen te staan die we in een jaar hebben. Lever rustig je opmerkingen en je bijdrage(n) aan bij onze secretaris Astrid Stevens, die er dan voor zal zorgen dat het op onze website komt. Ga eens kijken; er staat al een verslag op van ons prachtige kerstconcert.

Mooi was het om te zien in 2015, dat voor het eerst 2 van onze vendeliers, Jesse Keijzer en Kylian Holkamp, als solo-vendelier acrobatisch gingen vendelen. Klasse! Ik wist niet dat leden van ons dit ook deden en ik hoop dat jullie hiermee doorgaan. Wellicht inspireert dit anderen om ook te gaan vendelen en misschien ook om solo te gaan vendelen.

Gelukkig zijn er in 2015 weer wat kruisboogschutters bijgekomen, zodat deze groep ook weer goed op sterkte is. Het kruisboogkorps heeft afgelopen jaar ook nieuwe shirts en fleecevesten gekregen zodat ze weer helemaal bij de tijd zijn. De prestaties waren ook weer prima, dus ga zo door.

Ik wil graag vervolgen met een vooruitblik over 2016: wat gaat dit jaar ons brengen? Het is lastig om bij de oliebollen te gaan schrijven over wat er nog moet gaan gebeuren.

Om te beginnen gaan we dit jaar alvast vooruitkijken naar het jaar 2018 waarin Gilde Sint Remigius 70 jaar bestaat. Dat vooruitkijken, zal bestaan uit nadenken en plannen van jubileumactiviteiten. Het zal in ieder geval een mooi en groots feest worden, zoals we dat bij ons Gilde gewend zijn.

In 2016 hebben we wederom alle vertrouwde activiteiten zoals het indoor vendelen, Koningsdag, de herdenking op 4 mei, Schuttersfeest, Patroonsfeest, concoursen en wat er zoal op ons pad komt. Traditiegetrouw organiseren we de laatste jaren in september/oktober voor de hele club een mooie activiteit. In de afgelopen jaren zijn we een aantal keren naar de Oktoberfeesten in Sittard geweest en zijn we aanwezig geweest bij het Euregio schuttersfeest in Duitsland. Wat we dit jaar gaan doen weten we nog niet.

Belangrijk in 2016 zijn de vooruitzichten met ons Gildegebouw. Er zijn in 2015 verschillende gesprekken gevoerd met ambtenaren en wethouders. Vanaf oktober is het echter erg stil vanaf het gemeentehuis naar ons toe. Ondertussen zijn de nieuwe huurtarieven bekend gemaakt, al vóór de zomer van 2015 zelfs, maar nog niét de nieuwe subsidieregeling. Die wordt op zijn vroegst in de zomer van 2016 bekend en in het ergste geval pas in december 2016.

Dit betekent dat we nog steeds in onzekerheid zijn over de hoogte van de huur die we uiteindelijk voor ons Gildegebouw aan de gemeente moeten gaan betalen, vermoedelijk vanaf 1 januari 2018. In onze gesprekken met de gemeente, hebben we het ook gehad over privatisering van ons Gildegebouw en dat lijkt nu op dit moment de meest reële oplossing te zijn. In ieder geval lijkt het erop, dat hier in 2016 beslissingen over genomen zullen moeten worden. En die beslissingen kunnen en willen we als bestuur natuurlijk alleen samen met jullie, de leden, nemen.

Tenslotte kan ik concluderen dat we een bruisend Gilde zijn met vele activiteiten voor onze leden maar ook voor de Duivense gemeenschap. Een Gilde dat niet stilzit en actief op zoek gaat naar nieuwe leden. Daarom wil ik graag met u allen proosten op ons Gilde Sint Remigius en op het nieuwe jaar. Ik wens u allen een mooi, gezond en gelukkig 2016. Proost!

Gert-Jan de Hart

 

Copyright © Gilde St. Remigius | Alle rechten voorbehouden
Webdesign & development by: Timeless Design